A fogászati körzetek lakcím, valamint tartózkodási cím alapján látják el a hozzájuk tartozó pácienseket, viszont a betegek sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy a fogorvosi körzetek Zalaegerszegen milyen betegkörrel és milyen rendelési idővel operálnak. Ez azt jelenti, hogy a betegek többsége nem is tudja, hogy helyileg melyik fogászathoz tartozik, és mikor is lehetne a rendelőt felkeresni. Persze számos platformon lehet tájékozódni a körzeti beosztást, és a rendelési időt illetően (például az interneten), a betegek többsége azonban – sajnos – nem is akarja felkeresni körzeti fogorvosát, még a fogai állapotfelmérésére sem. Pedig a fogak időszakos ellenőrzése nagyon fontos, és ezzel a kijelentéssel minden bizonnyal egyetértenek a fogorvosi körzetek Zalaegerszegen.

Például a fogkő és a fogászati góc időben történő felismerése és kezelése számos problémát preventálhat. A fogkő például begyulladt, vérző, sorvadó ínyt eredményezhet, illetve csontsorvadást is előidézhet, mely problémák többsége pedig megelőzhető lenne, annál is inkább, mert a fogkő az esetek túlnyomó részében látható a fogakon (persze előfordul, hogy íny alatt is megjelenik). A fogászati góc szintén veszélyes lehet, főleg, hogy általában panaszmentes, vagy csak csekély, illetve nem beazonosítható eredetű tüneteket produkál. A góc lassú ütemben fejlődik ki, baktériumai azonban bejutnak a véráramba, ahol egyéb betegségeket produkálnak.

Fogorvosi körzetek Zalaegerszegen
A kép csak illusztráció.

Fogorvosi körzetek Zalaegerszegen – mi fér bele és mi nem.

A fogorvosi körzetek Zalaegerszeg területén ingyenes, széleskörű alap-, illetve szakellátást nyújtanak a pácienseknek betöltött tizennyolc éves korukig; ezen életkor felett pedig a középfokú – nappali szakon – tanulmányokat folytatóknak, a terheseknek– egészen a szülés utáni 90. napig – illetve a hatvankettő éves kor felettieknek térítésmentes a szolgáltatás. A fogászati alapellátás során a fogorvosok elvégzik a fog-, illetve szájproblémák analízisét, ellátását, utógondozását, valamint a fogászati kontrollokat, ellátják a terhes nők fogproblémáit, góckutatást kiviteleznek, prevenciós feladatokat látnak el a gyermek-, az iskolai, illetve az ifjúsági fogászattal karöltve.

A fogorvosi körzetek Zalaegerszeg területén belül – ahogy minden körzeti fogászat – az alapellátás során szakellátásra is küldheti a pácienst. A fogászatban megtörténik az arc-, valamint állcsontok kontrollja, az ajkat, a szájüreg, illetve a nyelv vizsgálata, a nyirokcsomók ellenőrzése, a fogsor megtekintése, állapotfelmérése. Ez utóbbi során a fogorvos szemügyre veszi a szuvas, és a már tömött fogak aktuális állapotát, helyzetét, megvizsgálja a fogpótlásokat, a fogínyt, a fogágyat, valamint ellenőrzi a foghúzások helyét, illetve a lepedék-, és fogkőlerakódásokat.

Mivel a fogorvosi körzetek Zalaegerszegen – ahogy mindenhol – kizárólag rendelési időben fogadják a pácienseket, azon betegeknek, akiknek más időpontban van szükségük fogorvosi ellátásra, kiszorulnak a kezelés ezen lehetősége alól. Persze ilyenkor is kap ellátást a páciens, mégpedig sürgősségi szolgáltatás keretein belül, melyet szintén ingyenesen vehet igénybe a társadalombiztosító által támogatott fogorvosoknál. A sürgősségi fogászatot végző orvos ellátja a balesetben megsérült fogakat, gyulladást-, és vérzést csillapít, légzést és nyelést akadályozó idegen testet távolít el, valamint akut problémákat kezel.

Természetesen – sajnos – az ügyeleti fogászatok is csak rendelési időben érhetők el, így annak, akinek sürgős kezelésre szoruló problémája van, más alternatíva után kell néznie. Persze ilyen esetben sem kell feladni, keresni kell olyan ügyeletet ellátó magánpraxist, ahol rövid időn belül fogadni és kezelni tudják a pácienseket (bár ez nem a térítésmentes ellátás kategóriájába tartozik).

fogorvos Zalaegerszeg körzetek
A kép csak illusztráció.

Fogorvosi körzetek Zalaegerszegen – magán vagy körzeti?

Sokan persze csak akkor kezdenek el tájékozódni a közelükben lévő fogászati lehetőségekről, mikor már felmerült a probléma (pedig nehezebb orvosolni a bajt, mint megelőzni). Jóval kézenfekvőbb lenne tehát az a megoldás, ha a páciensek preventív jelleggel, időszakosan meglátogatnák fogorvosukat, és ellenőriztetnék a fogaik állapotát. Azoknak a betegek pedig, akik nem kívánják meglátogatni a fogorvosi körzeteket Zalaegerszegen, kiváló alternatívaként szolgálhatnak a városban lévő fogászati magánklinikák.

Napjainkban virágkorát éli a magánfogászat, holott ez meglehetősen költséges szolgáltatás. Sokan éppen ebből az okból nem tudják igénybe venni az általuk nyújtott fogorvosi ellátásokat. Aki azonban nem szeretne, vagy nem tud borsos árat fizetni a fogászatért, az jó, ha tisztában van azzal, milyen beavatkozások vehetők igénybe társadalombiztosítási finanszírozással. Persze hozzá kell tenni, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (vagyis a NEAK) által támogatott, azaz a betegek számára ingyenes ellátások nem csupán a szakorvosi beutalótól függenek, hanem a páciens életkorától is.

Vagyis nem mindegy, hogy adott fogorvos Zalaegerszeg körzetekhez tartozó páciensei 18 év alatt, 18 és 62 év között vagy esetleg 62 év felett vannak-e (ezek az életkorok ugyanis, ahogy az később kifejtésre kerül, fordulópontok a NEAK-szabályokban). A páciensek lakcímük, illetve tartózkodási helyük szerint kerülnek elosztásra a körzetek között, azonban a betegnek lehetősége van egyéb finanszírozott fogászatnál igénybe venni a térítésmentes ellátást.

Például egy adott fogorvosi körzetek Zalaegerszegen körzetek alapján bekategorizálható egy bizonyos betegkör ellátásához, a hozzá tartozó páciensek pedig – a jelenlegi szabályok alapján – szükség esetén másik körzeti fogorvosnál is megkaphatják a szükséges – támogatott – kezeléseket. Persze ez csak akkor lehetséges, ha a beteg a fogászati beavatkozás igénybevételéhez bemutatja a TAJ kártyáját, valamint a személyi igazolványát. Hozzá kell tenni, hogy az alapellátás nem beutalóköteles, a szakellátás azonban az. Vagyis például a fogszabályozás, a gyermekszakellátás, a röntgen, a szájsebészet, vagy a fogágyproblémák ingyenes ellátása beutaló bemutatásához kötött. Azaz, összefoglalva: az összes fogorvos Zalaegerszeg körzeteken belül ingyenesen és beutaló nélkül elvégzi az alapellátások közé tartozó eljárásokat, míg a szakellátás igénybevétele csak és kizárólag akkor térítésmentes, ha a beteg beutalóval érkezik a rendelőbe, és bemutatja a szükséges okmányait.

Körzeti fogorvos ellátásai
A kép csak illusztráció.

Fogorvosi körzetek Zalaegerszegen – Mit tartalmaz és mit nem a körzeti ellátás.

Persze – ahogy az már említésre került – a beteg által fizetendő kezelési végösszeg miatt nem mindegy, mennyi idős is a páciens. Egy tizennyolc év alatti gyermek például amellett, hogy ingyenesen veheti igénybe a fogai rágóképességének fenntartását érintő kezeléseket, fogszabályozási költségeit is csak részben kell átvállalnia, ugyanis amellett, hogy az elvégzett fogszabályozási munka a felnőttkor elérése előtt ingyenes számára, még a fogszabályozó készülék árát is csak bizonyos mértékben kell fedeznie (a többire ugyanis jár neki a támogatás).

Ha a páciens elkerülte a bűvös tizennyolc éves kort, ám még középfokú oktatási intézményben végzi tanulmányait, esetleg várandós, vagy már a hatvankettedik életévét is betöltötte, akkor a fogpótlási munkák térítésmentesen biztosítottak számára. Emellett, ha a beteg megváltozott munkaképeségű, közgyógyellátott, vagy súlyos betegség, illetve üzemi baleset következtében jelentkezett nála a fogászati probléma, részleges támogatást kap a fogászati segédeszközök árából. A tizennyolc és hatvankettő év köztieknek azonban a körzeti fogászati ellátásra nem, csupán néhány pótlóeszköz árára jár részleges költségtérítés.

Persze az, hogy egy adott fogorvosi körzetek Zalaegerszegen páciensei eltérő támogatásokban részesülnek, nem jelenti azt, hogy az ellátások minősége is különbözne bizonyos betegek kezelése során. A körzeti fogászat szabálya ugyanis, hogy zavartalan, minden egyes páciensre kiterjedő, azonos színvonalú ellátást kell biztosítania a rendeletben meghatározott rendelési ideje folyamán. Tehát például a finanszírozott fogászati ellátások során minden betegnél azonos minőségű alapanyagokat kell alkalmazni, és azonos szintű szakmai tudással, illetve ugyanolyan emberközpontú hozzáállással kell dolgozni. Azaz a fogorvosi körzetek Zalaegerszegen lévő páciensek között semmi esetben sem szabad különbséget tenni.

Ha gondolja, ide katintva olvashat többet fogászati szolgáltatásainkról.

Hívjon minket most ! 06-70/602-34-16