A gyökérkezelés alkalmával a foggyökérben lévő csatornákat szükséges felnyitni. A gyökérkezelés Zalaegerszeg területén végezzük el. Ha a fogkoronában, és a foggyökérben lévő idegkamrát kibélelő fogbél megbetegszik, akkor a fogat gyökérkezelni kell. A fogbél betegségét előidézheti a mélyre hatoló szuvasodás, illetve a fog traumája is. Ez utóbbi bekövetkezhet például egy koronatörés során sérülő idegkamra okán, vagy egy fogat ért ütés során is. Egyénfüggő, ám általánosságban elmondható, hogy a metszőfogakban többnyire egy, a kisőrlő fogakban egy, illetve kettő, míg a nagyőrlő fogakban három, esetleg négy gyökércsatorna van, melyek mindegyikét fel kell tárni a beavatkozás során, majd az összes fogcsatornát szükséges alaposan kitisztítani, az esetlegesen bennük lévő beteg maradványokat pedig maradéktalanul ki kell iktatni. Ehhez a folyamathoz használhatók kézi, illetve gépi megoldások, valamint erre szolgál a gyakori csatornaöblítés is. Lehetséges, hogy a fogcsatorna mérete, alakja nem alkalmas a gyökérkezelés elvégzéséhez, ilyenkor csatornatágítással kell kivitelezni a megfelelő méret elérését. A további munkafolyamatok ezután már akadálytalanul elvégezhetők. Amennyiben az összes fogcsatorna – szükség szerint – kitágításra és kitisztításra került a foggyökerek és a korona tömése következik.

Gyökérkezelés Zalaegerszeg
A kép csak illusztráció.

Gyökérkezelés Zalaegerszegen
A kép csak illusztráció.

 

Theme Image

Gyökérkezelés Zalaegerszeg - beavatkozás

Fontos megjegyezni, hogy bár a gyökérkezelés fájdalommentes beavatkozás, bizonyos esetekben kisebb fájdalom, esetleg érzékenység tapasztalható a páciensek részéről, ami gyógyszeres kezeléssel egyszerűen orvosolható. Természetesen maga a beavatkozás érzéstelenítés mellett történik, a páciens így nem érzékeli a folyamatokat.

Lényeges, hogy a gyökérkezelés megkezdése előtt minden esetben intaorális röntgenfelvétel készül, melyre a szuvasodás mértékének, és a gyökércsúcs gyulladásának meghatározásához van szükség. A kisröntgen kiértékelését követően veheti csak kezdetét az érzéstelenítés, és a gyökérkezelés, melynek első lépése a gyökércsatornák felnyitása, és azok hosszának vizsgálata. A csatornahosszok tűkontrollal kerülnek meghatározásra. Ez fontos folyamat, hiszen ezt követően történhet csak meg a csatornák szükség szerinti tágítása, melynek kivitelezése kézi, avagy gépi eszközökkel lehetséges.

Gyökérkezelés Zalaegerszeg - kezelés

Az utóbbi módszer jóval gyorsabban képes a megfelelő formájú és méretű csatornát kialakítani, mint a kézi műszer. Sőt, titán tűkkel jóval szabályosabb eredmény kivitelezhető, melynek köszönhetően minimalizálhatók a gyökérkezelési szövődmények is, így például megelőzhető a csatornaperforáció.
A megfelelő méretű csatornákat ezután öblíteni, szárítani, illetve tömni kell. Amennyiben bizonyos gyulladásos állapot áll fenn, a beavatkozás nem fejezhető be végleges töméssel, a páciens ebben az esetben a gyulladás megszüntetésére gyógyszeres kezelést kap ideiglenes zárással. A gyökérkezelés pedig csak akkor fejeződik be, ha a fogcsatornák, illetve a fogkorona is végleges letömésben részesül, illetve, ha az ellátás végeredménye intaorális kisröntgennel ellenőrzésre kerül.

Gyökérkezelés Zalaegerszeg - összegzés

A gyökérkezelést gyökércsúcs rezekció is követheti, mely folyamán a gyökércsúcsot körülvevő fertőzött szövet, valamint a gyökércsúcs a fogmegtartás, valamint a gyulladt terület javulása érdekében eltávolításra kerül.

Ha fogproblémája van, ne habozzon, keressen minket bizalommal! A DenTeam csapata várja pácienseit. Szakértő, fájdalommentes és minőségi gyökérkezelés Zalaegerszegen, a Vörösmarty Mihály út 34. szám alatt!