A helyes szájhigiénia rendkívül fontos az egészségmegőrzés szempontjából, ezért lényeges, hogy már egész kisgyermekkorban megismerkedjen az ember a megfelelő fogápolási technikákkal. Kellő odafigyeléssel és alapossággal (mindenekelőtt helyes fogmosási módszerrel) megőrizhető a fogak épsége. Bizonyos baktériumok elszaporodása - melyek a kezeletlen fogkő, a rossz fogmosási gyakorlat, a felgyülemlő lepedék, és a plakkok eredménye - ugyanis komoly problémákat okozhat a szájban, így például fogágybetegséget, ínyvérzést, túlzott fogkövet, valamint rossz leheletet. Mindez elkerülhető megfelelő szájhigiéniával, melynek kulcseszközei a fogkefe, a fogkrém, a fogselyem, valamint a szájvíz. A fogmosás pedig akkor megfelelő, ha rendszeres, alapos, helyes technikával végrehajtott, és megfelelő ideit tart. Vagyis a fogmosás akkor hatékony, ha mind az ínyt mind a fogakat alaposan– oldalsó, felső, belső, külső részeken is –, körkörös mozdulatokkal megtisztítjuk pláne, ha a folyamat végén fogselymet és szájvizet is alkalmazunk.

Szájhigiénia Zalaegerszegen
A kép csak illusztráció.

Szájhigiénia Zalaegerszeg
A kép csak illusztráció.

 

Theme Image

A fogápolási eszközök minősége, felépítése és alkalmazása is rendkívül lényeges. A fogkefe például akkor megfelelő, ha kicsi fejű, és kerekített végű, szára pedig csúszásmentes. Emellett tárolása is fontos: a gombák megjelenésének kiküszöbölése érdekében a fogkefe ne kerüljön vízbe, vagy fogkefetartó-tokba. Illetve hozzá kell tenni, hogy a fogkefék optimális „élettartama” három hó. A fogkefe legnagyobb segítsége a fogselyem, mely a fogak közé ragadt ételdarabokat hivatott eltávolítani. Alkalmazása egyszerű, egy nagyjából ötven centiméteres fogselyem egyik végét a bal mutatóujjra, másik végét a jobb mutatóujjra kell tekerni, majd óvatos fűrészelő mozgatással kell a fogselymet a fogak közé bevezetni, és megtisztítani őket a fogtövektől egészen a fogkoronáig.

Szájhigiénia Zalaegerszeg - hiányának következményei

A rossz szájhigiéné komoly betegségek melegágya.

Így például eredményezhet:

Szív-, és érrendszeri problémákat
Számos kutatás igazolja a nem helyes szájhigiéné és a szívbetegségek összefüggését. A vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy az ínygyulladásért és a szívproblémákért egy és ugyanaz a baktérium okolható.

Hasnyálmirigyrákot
Szintén kutatási eredmény, hogy a fogínybetegek hatvan százalékánál magasabb arányban jelenik meg a hasnyálmirigyrák, mint az egészséges fogsorral rendelkezőknél.

Tüdőgyulladást
A baktériumok elszaporodásának kedvez a műfogsorok éjszakai szájban maradása, mely hosszú távon tüdőgyulladást eredményezhet.

Terhességi toxémiát
Kutatási eredmények szerint azon kismamák, akik terhességi mérgezésben szenvedtek, hatvan százalékban ínygyulladással is küzdöttek.

Szájhigiénia Zalaegerszeg - FONTOS!

A helyes szájhigiénia tehát nagyon fontos, amennyiben konzultációra, kezelésre van szüksége a témában, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen fogászati kérdésben. Teljeskörű fogászati ellátás, és szájhigiénia Zalaegerszegen, a Vörösmarty Mihály út 34. szám alatt!