A szájsebészet sokrétű fogászati ág, feladatai közé pedig azon beavatkozások tartoznak, melyeket a hagyományos fogászat nem tud ellátni. Szájsebészet Zalaegerszeg.

Gyakori szájsebészeti kezelések között tartható számon a komplikált fogeltávolítás, a fogászati implantáció, a szövettani mintavétel, a ciszta, daganat, vagy góc kiiktatása, a szájpad-, és ajakhasadék műtét megvalósítása, valamint a balesetes fog ellátása. A legfőbb célja azonban az egészség fenntartása mellett minden esetben a fogmegtartás. Sajnos azonban sok esetben ez nem lehetséges, így például a nagyfokú szuvasodás, a komoly gyökércsúcsgócok, a szignifikáns fogtörések, vagy épp a fogágybetegség előrehaladott állapota miatt.

Szájsebészet Zalaegerszeg
A kép csak illusztráció.

 

Theme Image

Ha a fog nem menthető meg, és valamilyen oknál fogva egy egyszerű foghúzással nem távolítható el, akkor szájsebészeti úton kell annak kiiktatását megoldani. Előfordul, hogy a fogeltávolítás disszekcióval történik, mely tulajdonképpen a gyökerek szétválasztásával történő foghúzást jelenti. Ezt az eljárást gyémántfúró segítségével, és a gyökerek egyenkénti kiszedésével lehet elvégezni. A műtéti foghúzás pedig akkor indokolt, ha hagyományos úton, például fogóval lehetetlenné válik a fogeltávolítás (így szignifikánsan sérült fog, vagy bonyolult foggyökérfelépítés okán).

Szájsebészet Zalaegerszeg - bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfog műtéti eltávolítása – melynek hiánya egyébként egyáltalán nem befolyásolja a rágás minőségét - szintén szájsebészeti beavatkozásnak minősül. Erre akkor kerül sor, ha a bölcsességfog nem jó elhelyezkedésű (például, ha nem bújt ki, és teljes egészében az ínyben van), esetleg, ha bonyolult anatómiájú.
Szintén szájsebészeti feladat a gyökércsúcs eltávolítása, azaz a rezekció. A gyökércsúcs amputálás akkor jelent megoldást, ha gyökérkezeléssel a foggyökér körüli góc nem szüntethető meg. Az eltávolítás során pedig nemcsak a gyökércsúcs, hanem a gyulladt területek is kiiktatásra kerülnek, így egyértelműen garantált a gyógyulás esélye.

Fontos szájsebészeti beavatkozás az arcüregzárás is, melyre akkor van szükség, ha az arcüregalap meglehetősen közel helyezkedik el a hátsó fogazat gyökereihez, és emiatt nagy az esély arra, hogy a hátsó fogak kihúzását követően sérül az arcüregalap, és átjárhatóvá válik az arc-száj üreg. Ez fontos kezelés, hiszen súlyos arcüreggyulladás léphet fel a beavatkozás elmaradása esetén.

Szájsebészet Zalaegerszeg - cisztaeltávolítás

Sajnos gyakori eset a cisztaeltávolítás is. A ciszta állcsontgóc, illetve fejlődési problémák során jelentkezik, és jellemzője, hogy hámbélése megállíthatatlanul állítja elő a cisztafolyadékot, melynek okán az elváltozás állandóan nő, egyre nagyobb kiterjedésével pedig szüntelenül károsítja a környező fogakat, csontokat, szöveteket, ezért mielőbbi kiiktatása fontos feladat. A legtöbb esetben a probléma fogközpontú, tehát a hibás fog megtalálása után gyökérkezeléssel orvosolhatóvá válik a panasz. Súlyos esetben azonban ki kell húzni a problémát kiváltó fogat.

Szájsebészet Zalaegerszeg - fibróma-eltávolítás

Szájsebészeti feladat a fibróma-eltávolítás is. A fibróma olyan jóindulatú kötőszövet gyarapodás, mely külső behatás, például ráharapás során keletkezik a száj nyálkahártyáján, és – nem mellesleg - semmiféle tünettel nem jár. Ennek ellenére fontos kiiktatása, hiszen eltávolításával preventálható az újabb sérülés esélye.

Szájsebészet Zalaegerszeg - minőség

Minden fogászati beavatkozást minőségi szinten végzünk, színvonalas szolgáltatásaink egyike a szájsebészet: Zalaegerszegen, a Vörösmarty Mihály út 34. szám alatt!